Lato, które przeminęło z wiatrem, jesień w pełni, a u mnie przygotowania do zimy trwają. Tym razem polecam przygotowanie mrożonki – w roli głównej botwina. W zimie, gdy za oknem będzie mroźno i śnieżno, cudownie będzie zjeść letnią zupę – botwinkę, z przygotowanej dzisiaj mrożonki i powspominać letnie chwile… 😉
Przepis na zupę – botwinkę znajdziesz tutaj.
Botwinę przebrać, usunąć brzydkie liście, zeskrobać skórę z małych buraczków, kilkakrotnie wypłukać. Umytą botwinę pozostawić na sicie do odcieknięcia. Pokroić liście i łodygi na kawałki, a małe buraczki w plastry lub kostkę. Tak przygotowaną botwinkę poporcjować do woreczków, przeznaczonych do mrożonek, woreczki zawiązać lub spiąć klipsem. Włożyć do zamrażarki, tam niech czekają na odpowiednią chwilę.
Chwila, moment i gotowe 😛