Jagodowo mi, jagodowo 😛 Nadszedł czas na upieczenie puszystych, drożdżowych jagodzianek.
Ciasto drożdżowe, jego przepis i wykonanie znajdziesz TUTAJ.
Farsz jagodowy:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wymieszać wszystkie składniki farszu jagodowego
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyłam na blat, wysmarowany rozpuszczonym masłem. Z ciasta zrolowałam wałek, który pocięłam na porcje.
Z każdej porcji ciasta zrobiłam placuszek, na każdy nałożyłam po łyżce farszu jagodowego i zlepiłam go. Uformowałam jagodzianki i ułożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby zlepiona część jagodzianki znajdowała się pod spodem.
Jagodzianki posmarowałam roztrzepanym jajkiem i odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 20 minut w temp. 170°C.
Lukier: do 0,5 szk. cukru pudru dodałam odrobinę gotowanej wody, dobrze wymieszałam. Lukier musi mieć gęstą konsystencję, bo za rzadki spłynie z jagodzianki.
Upieczone i wystudzone jagodzianki polukrowałam.
Z ciasta wyszło mi 16 sztuk sporych jagodzianek.
Smacznego 😛
Miałem okazję próbować. Są przepyszne 🙂
??? a znam Anonima? Chyba domyślam się, jaką drogą dotarła do Ciebie ta jagodzianka 😛
Została przekazana w białym papierowym woreczku 🙂 Szkoda, że tylko dwie były. Patrycja nie chciała oddać swojej 🙂