Dziś zapraszam na małe co nieco, czyli na wypasione looody, które lubią wszyscy, a najbardziej dzieci. Przygotowanie i dekorowanie lodów może być świetną zabawą, do której zaangażujcie swoje pociechy. Miłej zabawy 🙂
Składniki:
- opakowanie ulubionych lodów
- 300 ml kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy (domowy)
- owoce truskawki i brzoskwinie z puszki (lub Wasze ulubione)
- dodatki: rurki, wafelki
- mus owocowy lub polewa
Ponadto:
- 0,5 tabliczki białej czekolady
- 0,5 tabliczki mlecznej (lub gorzkiej) czekolady
- śmietanka
Wykonanie esów-floresów:
Połamać tabliczkę czekolady na kostki i w naczyniu rozpuścić ją w mikrofali. Na papierze do pieczenia polać rozpuszczoną czekoladę z odrobiną śmietanki w tzw. esy-floresy. Wzór zależy od Waszej fantazji (i tu można dać dzieciom pole do popisu). Papier z nałożoną czekoladą włożyć na chwilę do lodówki dla dobrego scalenia się czekolady. Następnie delikatnie odkleić od papieru.
Wykonanie:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na małych obrotach z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Do pucharków nałożyć porcje lodów, na nie ubitą kremówkę, nałożyć owoce, polać musem lub polewą, udekorować dodatkami i czekoladowym wzorkiem.
Smakowitych pyszności 😀