Małe co nieco

Dziś zapraszam na małe co nieco, czyli na wypasione looody, które lubią wszyscy, a najbardziej dzieci. Przygotowanie i dekorowanie lodów może być świetną zabawą, do której zaangażujcie swoje pociechy. Miłej zabawy 🙂

 

Składniki:

  • opakowanie ulubionych lodów
  • 300 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy (domowy)
  • owoce truskawki i brzoskwinie z puszki (lub Wasze ulubione)
  • dodatki: rurki, wafelki
  • mus owocowy lub polewa

Ponadto:

  •  0,5 tabliczki białej czekolady
  • 0,5 tabliczki mlecznej (lub gorzkiej) czekolady
  • śmietanka

Wykonanie esów-floresów:

Połamać tabliczkę czekolady na kostki i w naczyniu rozpuścić ją w mikrofali. Na papierze do pieczenia polać rozpuszczoną czekoladę z odrobiną śmietanki w tzw. esy-floresy. Wzór zależy od Waszej fantazji (i tu można dać dzieciom pole do popisu). Papier z nałożoną czekoladą włożyć na chwilę do lodówki dla dobrego scalenia się czekolady. Następnie delikatnie odkleić od papieru.

Wykonanie:

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na małych obrotach z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Do pucharków nałożyć porcje lodów, na nie ubitą kremówkę, nałożyć owoce, polać musem lub polewą, udekorować dodatkami i czekoladowym wzorkiem.

 

Smakowitych pyszności 😀