Rogaliki z ciasta francuskiego z marcepanem i malinami

Dzisiaj zapraszam na expresowe rogaliki z ciasta francuskiego, z marcepanem i malinami. Rogaliki na dwa k臋sy, szybkie, nie wymagaj膮ce wielkich przygotowa艅, a do tego pyszne 馃檪 W zamra偶arce zawsze trzymam ciasto francuskie. W razie potrzeby wystarczy chwil臋 wcze艣niej je wyj膮膰, aby odtaja艂o i expresowo upiec z niego co艣 s艂odkiego 馃檪

Sk艂adniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • baton marcepanowy w czekoladzie
  • maliny zamro偶one
  • jajko
  • po艂owa czekolady gorzkiej na polew臋

Wykonanie:

Ciasto francuskie poci膮膰 na prostok膮ty, a nast臋pnie po przek膮tnej. Na szersz膮 stron臋 ka偶dego tr贸jk膮ta na艂o偶y膰 kawa艂ek marcepana w czekoladzie i zamro偶one maliny. Zwin膮膰 rogalik, tak aby jego koniec znajdowa艂 si臋 pod spodem. U艂o偶y膰 rogaliki na blasze z piekarnika wysmarowanej mas艂em lub wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Ka偶dy rogalik posmarowa膰 rozk艂贸conym jajkiem. Piec 20 minut w temp. 180st.C. Upieczone rogaliki pola膰 rozpuszczon膮 w mikrofali czekolad膮 w esy-floresy.

 

Smacznego 馃檪