Ogórki plastry

Ogórki plastry w zalewie słodko-kwaśnej, smakowo podobne do pikli.

Składniki:

  • 5 kg dużych ogórków
  • koper, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca

Ogórki obrać ze skóry, umyć i pokroić w plastry 1-1,5 cm grubości.

Zalewa:

  • 1 szk octu 10 %
  • 1 szk cukru
  • 4 płaskie łyżki soli

Zalewę wymieszać na zimno i zalać nią pokrojone w plastry ogórki. Tak sporządzone ogórki w zalewie zostawić na 5-6 godzin, od czasu do czasu przemieszać.

W tym czasie przygotować słoiki i dodatki do ogórków. Słoiki napełnić plastrami ogórków, dołożyć:

  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczycę
  • koper

Zalać zalewą, w której były zanurzone. Słoiki zakręcić nakrętkami i wstawić do pasteryzacji, na 10 minut od zagotowania.

Ogórki są dobrym dodatkiem do obiadu.

Smacznego 🙂