Ogórki plastry w zalewie słodko-kwaśnej, smakowo podobne do pikli.
Składniki:
- 5 kg dużych ogórków
- koper, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Ogórki obrać ze skóry, umyć i pokroić w plastry 1-1,5 cm grubości.
- 1 szk octu 10 %
- 1 szk cukru
- 4 płaskie łyżki soli
Zalewę wymieszać na zimno i zalać nią pokrojone w plastry ogórki. Tak sporządzone ogórki w zalewie zostawić na 5-6 godzin, od czasu do czasu przemieszać.
W tym czasie przygotować słoiki i dodatki do ogórków. Słoiki napełnić plastrami ogórków, dołożyć:
- listek laurowy
- ziele angielskie
- gorczycę
- koper
Zalać zalewą, w której były zanurzone. Słoiki zakręcić nakrętkami i wstawić do pasteryzacji, na 10 minut od zagotowania.
Ogórki są dobrym dodatkiem do obiadu.
Smacznego 🙂