Jak obiecałam, dziś pora na paszteciki, z ciasta francuskiego, z kapustą z grzybami – nadmiarem farszu, który pozostał po pierogach.
Składniki na paszteciki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- farsz z kapusty z grzybami
Wykonanie pasztecików:
Płytę ciasta francuskiego podzielić na 3 części, wzdłuż każdego kawałka nałożyć farsz, zwinąć w rulon, tak aby koniec zwijanego rulonu był pod spodem. Pokroić każdy rulon na części według własnego uznania, na prosto lub ukośnie. Nałożyć paszteciki na blachę do pieczenia, posmarować każdy pasztecik rozkłóconym jajkiem i włożyć blachę do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temp. 170°C.
Z jednej płyty ciasta francuskiego wychodzi 15 pasztecików.
Paszteciki można zrobić wcześniej i po upieczeniu, gdy już wystygną, włożyć odpowiednią ilość pasztecików do woreczków, zamknąć i zamrozić. Gdy zajdzie potrzeba, wyjąć z zamrażarki (nie rozmrażać), nałożyć na blachę, włożyć do nagrzanego do 175°C piekarnika i podgrzać 10- 12 minut. Paszteciki będą jak świeżo upieczone.

Smacznego 🙂
Po moich pasztecikach nie ma już śladu 😉 Na wigilię będą świeże.








