Dzisiaj zapraszam na expresowe rogaliki z ciasta francuskiego, z marcepanem i malinami. Rogaliki na dwa kęsy, szybkie, nie wymagające wielkich przygotowań, a do tego pyszne 🙂 W zamrażarce zawsze trzymam ciasto francuskie. W razie potrzeby wystarczy chwilę wcześniej je wyjąć, aby odtajało i expresowo upiec z niego coś słodkiego 🙂
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- baton marcepanowy w czekoladzie
- maliny zamrożone
- jajko
- połowa czekolady gorzkiej na polewę
Wykonanie:
Ciasto francuskie pociąć na prostokąty, a następnie po przekątnej. Na szerszą stronę każdego trójkąta nałożyć kawałek marcepana w czekoladzie i zamrożone maliny. Zwinąć rogalik, tak aby jego koniec znajdował się pod spodem. Ułożyć rogaliki na blasze z piekarnika wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 20 minut w temp. 180st.C. Upieczone rogaliki polać rozpuszczoną w mikrofali czekoladą w esy-floresy.








