Żurek na domowym zakwasie…

Dziś u mnie na obiad żurek. Zakwas, który nastawiłam kilka dni temu był już gotowy do przyrządzenia zupy. Polecam!

Składniki:

  • zakwas żurowy
  • 3 białe kiełbaski
  • 3 kiełbasy śląskie lub inna chuda wędlina
  • plaster boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • garść majeranku
  • śmietana i mąka do zagęszczenia zupy
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka ugotowane na twardo

 

Wykonanie:

Do wrzątku włożyć białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu, tak długo, aż kiełbasa będzie miękka. Cebulę, boczek, kiełbasę śląską i obgotowaną białą kiełbasę pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i zrumienić go, następnie dodać pokrojone wędliny i cebulę. Wszystko z patelni dodać do gotującej się wody z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie) i chwilę pogotować. Do zupy dodać zakwas żurowy i zagotować. W kubku wymieszać mąkę ze śmietaną i zaciągnąć zupę, dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Podawać z połówkami jajek.

Do gotującej się zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zupa będzie wówczas bardziej treściwa.

 

Żurek wyszedł wyśmienity. Polecam! 🙂