Jak ugotować zupę marchwiankę?

Dziś zupą dnia była marchwianka. Kto nie zna i nie jadł tej wartościowej zupy, zachęcam do spróbowania i jej ugotowania. Marchwiankę lubią u nas wszyscy, więc może i Wam zasmakuje. Polecam 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa (najlepsza do niej jest gęsina – daje specyficzny smaczek, ale można użyć każdego innego mięsa)
  • 1-1,5 kg marchwi
  • korzeń pietruchy
  • kawałek (ćwiartka) selera
  • 1 cebula
  • ziemniaki (ilość według upodobania)
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ziarenka smaku i majeranek

 

Wykonanie:

Zagotować w garnku wodę, do wrzątku włożyć mięso z przyprawami (liść i ziele angielskie), gotować do miękkości mięsa. W tym czasie obrać wszystkie warzywa – pozostawić je w całości, ziemniaki pokroić w kostkę. Do zupy wrzucić marchew, pietruchę, seler i cebulę, ugotować do miękkości. Przełożyć ugotowane warzywa do drugiego garnka, a do zupy wrzucić ziemniaki i ugotować. Przełożone warzywa (marchew, pietruszka i seler) należy ugnieść na puree (tłuczkiem do ziemniaków) i wrzucić ponownie do zupy. Wsypać majeranek i pozostałe przyprawy, doprawić do smaku – marchwianka lubi być pikantna. Wsypać garść natki pietruchy.

Smacznego 🙂