Zapiekanka warzywna

Czy ta warzywna zapiekanka nie wygl膮da uroczo? Do tego same witaminy b臋d膮 na talerzu 馃檪 Warto czasami skusi膰 si臋 na co艣 niskokalorycznego i zdrowego. Zapewniam, 偶e聽 r贸wnie dobrze smakuje i mo偶na si臋 ni膮 nasyci膰 do woli 馃榾

Sk艂adniki:

  • 4-5 marchewek
  • pietrucha
  • kalarepka
  • kawa艂ek kalafiora
  • broku艂
  • po kawa艂ku papryki czerwonej i 偶贸艂tej
  • kilka pomidork贸w koktajlowych
  • cebula
  • przyprawy: s贸l, pieprz

Ponadto:

  • szczypior
  • gar艣膰 艂ody偶ek koperku
  • 艣wie偶a bazylia

Dobre rady:

Jesieni膮 staram si臋 zamrozi膰 tyle koperku, ile tylko jest mo偶liwe. S艂u偶y mi przez ca艂y okres, a偶 do czasu, gdy jest ju偶 dost臋pny na polu u znajomych gospodarzy (nie kupuj臋 z market贸w!). Stosuj臋 do posypania ziemniak贸w, sur贸wek i zup. Wykorzystuj臋 i zamra偶am r贸wnie偶 艂ody偶ki, kt贸re pozostaj膮 po odci臋ciu g贸rnej cz臋艣ci koperku, a u偶yteczne s膮 do gotowania np. kalafior贸w i broku艂贸w lub innych warzyw. Mro偶臋 r贸wnie偶 ca艂e ga艂膮zki z baldachami kopru, kt贸rych nie zu偶y艂am przy kiszeniu og贸rk贸w. Gdy pojawi膮 si臋 pierwsze og贸rki, u偶ywam ich do kiszenia og贸rk贸w na ma艂osolne. Nie zajmuj膮 du偶o miejsca w zamra偶arce, a 艣wietnie si臋 sprawdzaj膮 w okresie, gdy koper jest jeszcze niedost臋pny w sprzeda偶y (wypr贸bowane – polecam).

 

 

Wykonanie:

Obra膰 marchew, kalarepk臋, cebul臋. Kalafior i broku艂y oczy艣ci膰 i podzieli膰 na r贸偶yczki, wszystkie warzywa umy膰, ods膮czy膰 z wody. Kalarepk臋 pokroi膰 w cz膮stki, marchew wzd艂u偶 na 膰wiartki. Do gotuj膮cej si臋, osolonej wody z dodatkiem ga艂膮zek kopru w艂o偶y膰 pokrojon膮 kalarepk臋 i marchew (s膮 najtwardsze), gotowa膰 je na p贸艂 twardo, podgotowane wyj膮膰. W艂o偶y膰 kalafior i blanszowa膰 (kr贸tkie gotowanie – 3-5 minut), wyj膮膰. Na ko艅cu zblanszowa膰 broku艂y i wyj膮膰 艂y偶k膮 cedzakow膮.

W 偶aroodpornym naczyniu u艂o偶y膰 na dnie: podgotowan膮 kalarepk臋, marchewk臋. Na to r贸偶yczki kalafiora i broku艂a, na g贸r臋 pozosta艂膮 marchewk臋, pokrojon膮 w paski 偶贸艂t膮 i czerwon膮 papryk臋, przekrojone na p贸艂 pomidorki koktajlowe, cebul臋 pokrojon膮 w pi贸rka. Doprawi膰 sol膮, pieprzem i suszon膮 cebulk膮. Wstawi膰 do piekarnika i zapieka膰 w temp. 180掳C przez 30-40 minut. Upieczon膮 zapiekank臋 udekorowa膰 listkami bazylii.

Bukiet warzyw pe艂en witaminek 馃檪

 

Smacznego 馃榾