Wiśnie w maladze…

Myśl o zrobieniu tego ciasta chodziła za mną od momentu pokazania się na rynku tegorocznych wiśni. Tego ciasta nie robiłam całe wieki. Nawet wino, którego używa się do niego jest nieosiągalne. Nic to, można użyć zamiennika 😉 Wiśnie w maladze to kakaowy biszkopt, kakaowy sernik na zimno i wypestkowane wiśnie zalane wiśniową galaretką rozpuszczoną w winie. Ciacho prosto z lodówki sprawdzi się w sam raz na zakończenie wakacji. Skuś się i zrób je również, póki wiśnie są jeszcze dostępne 😉

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki wody (tyle łyżek wody, ile jajek)

Zobacz sposób wykonania biszkoptu.

  • 1 kg wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1l wina (lub pół na pół z wodą) malaga lub zamiennik – wino półsłodkie o wiśniowym posmaku

Wiśnie umyć, odsączyć i wypestkować. Wydrylowane wiśnie pozostawić na sicie do odcieknięcia soku. Galaretkę zalać gorącym winem i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia.

Składniki i sposób wykonania sernika na zimno

Do masy sernikowej dodać 3-4 łyżki kakao, dobrze zmiksować. Gotową masę serową nałożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Włożyć ciasto do lodówki, dla dobrego stężenia masy. Na sztywną masę nałożyć wypestkowane wiśnie i zalać je rozpuszczoną w winie galaretką.

Życzę udanych wypieków i smacznego!

Miłego ostatniego, wakacyjnego weekendu  🙂