Tort wiśniowy

 

Wyśmienity tort wiśniowy, tort godny polecenia, więc zachęcam do spróbowania wykonania 😛 Na pewno zrobię go jeszcze nieraz, na samą myśl już mi ślinka leci 😛

Wygraj ekologiczną torbę na zakupy – kliknij!

Pierwszy raz zrobiłam ten tort, przyznam, że zrobił furorę 😛 Mój mąż za każdym razem prosił o dwie porcje na raz na talerzyk, hihi. Tort zniknął w mig i śladu po nim nie zostało 🙂

Na tort składają się:

  • ciasto kruche
  • dżem porzeczkowy do przełożenia
  • ciasto czekoladowe (kupuję Ciasto czekoladowe XXL – dr. Oetker)
  • wiśnie w żelu
  • poncz do nasączenia
  • 1 l śmietany 36%

 

Ciasto kruche.

Składniki:

  • 1,5 szk mąki
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto wyłożyć na tortownicę i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na rumiano 15-20 minut w temp. 170 st.C.

Ciasto czekoladowe upiec według przepisu podanego na opakowaniu, wystudzone przekroić na 2 płyty.

Wiśnie w żelu do przełożenia tortu:

  • 3oo g wypestkowanych wiśni (miałam słoiczek zeszłorocznych, wypestkowanych wiśni)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 125 ml soku wiśniowego (0,5 szk)

Wykonanie:

Sok wiśniowy zagotować i wymieszać w nim żelatynę, dodać wiśnie. Ostudzone włożyć do lodówki, aby stężały.

Bita śmietana.

  • 1 l śmietany 36%
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Śmietanę 36% ubić z cukrem waniliowym delikatnie, na małych obrotach, nie za długo (można przekręcić i zrobi się masło). Część zostawić do dekoracji tortu.

Poncz do nasączenia tortu.

  • 50 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 kieliszki wiśniówki

Wykonanie ponczu.

Zagotować cukier z 4 łyżkami wody, zmieszać z wiśniówką, Skropić nim płyty ciasta czekoladowego.

Wykonanie tortu.

Upieczone i wystudzone kruche ciasto posmarować dżemem porzeczkowym. Położyć pierwszą płytę ciasta czekoladowego, nasączyć ponczem, rozsmarować część sztywnej bitej śmietany i nałożyć wiśnie w żelu. Położyć drugą płytę ciasta czekoladowego, lekko przycisnąć i skropić ponczem. Górę i boki posmarować bitą śmietaną, szprycą wycisnąć różyczki, posypać startą czekoladą i udekorować wiśniami.

Smacznego 😛