Szybka pizza na Dzień Pizzy

Szybka pizza ze świeżą bazylią na Międzynarodowy Dzień Pizzy 🙂

Na początku przygotować 0,5 kg pieczarek – pokroić je w plasterki, kilkukrotnie wypłukać, odsączyć na sitku i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. W trakcie smażenia doprawić pieczarki solą i pieprzem.

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szkl. letniej przegotowanej wody
  • 1/8 szkl. oliwy (oleju)

Wykonanie ciasta:

Do mąki rozkruszyć drożdże, dodać sól, cukier i szklankę letniej wody. Wyrobić ciasto na gładką masę. Na końcu dodać oliwę (olej). Wyrobić całość. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia.

Podczas, gdy wyrasta ciasto, przygotować resztę składników – pokroić szynkę (lub inną wędlinę), zetrzeć 300 g sera na tarce i zrobić sos pomidorowy.

Składniki sosu pomidorowego:

  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/4 szkl. oliwy (oleju)
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, oregano, posiekana świeża bazylia

Wykonanie sosu pomidorowego:

Połączyć wszystkie składniki ze sobą na jednolity sos i dobrze wymieszać.

Wykonanie pizzy:

Ciasto rozłożyć na dużej blasze od piekarnika. Na ciasto nanieść cały sos pomidorowy, nałożyć 1/3 startego sera, na to rozłożyć szynkę, pieczarki (według upodobań). Włożyć pizzę do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 min. Po tym czasie wyjąć pizzę, rozłożyć pozostałą część sera i ponownie włożyć na 5 min do piekarnika.

Pizzę udekorować świeżo posiekaną bazylią.

Smacznego! 😀