Przy niedzieli upiekłam super szybkie ciasto z agrestem, który zamroziłam ubiegłego lata. Wspaniale jest zamrażać owoce i móc rozkoszować się ich smakami o każdej porze roku.
Przepis:
- 4 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 0,5 szkl. oleju
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- agrest (mrożony)
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dodać rozkłócone żółtka i olej. Zmiksować na puch. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kilka kropel aromatu i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę i nałożyć agrest (jeśli jest mrożony – nie rozmrażać). Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 35 min w temp 170°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Oczywiście agrest można zastąpić owocami sezonowymi i upiec ciasto z rabarbarem, truskawkami, ósemkami jabłek, itp.