Super szybkie ciasto z agrestem

Przy niedzieli upiekłam super szybkie ciasto z agrestem, który zamroziłam ubiegłego lata. Wspaniale jest zamrażać owoce i  móc rozkoszować się ich smakami o każdej porze roku.

Przepis:

  • 4 jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • agrest (mrożony)
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dodać rozkłócone żółtka i olej. Zmiksować na puch. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kilka kropel aromatu i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę i nałożyć agrest (jeśli jest mrożony – nie rozmrażać). Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 35 min w temp 170°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Oczywiście agrest można zastąpić owocami sezonowymi i upiec ciasto z rabarbarem, truskawkami, ósemkami jabłek, itp.

Smacznego 🙂