Strudel z winogronami…

Dziś, przy niedzieli upiekłam szybki deser do popołudniowej kawy, strudel z ciasta francuskiego z winogronami 🙂

Składniki strudla:

  • płat ciasta francuskiego
  • 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego (dałam zeszłoroczny brzoskwiniowy z Amaretto)
  • duża kiść winogron
  • cukier puder do posypania

Wykonanie strudla:

Płat ciasta francuskiego rozwinąć na papierze do pieczenia, podzielić wzdłuż na 3 części. Części po bokach ponacinać nożem w tzw. frędzle. Środkową część posmarować dżemem brzoskwiniowym, nałożyć umyte i poodrywane z gałązek winogrona. Na winogrona nałożyć na przemian pocięte paski ciasta. Przenieść z papierem na blachę do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut w temp. 180°C. Upieczony strudel posypać cukrem pudrem.

Miłego wieczoru i smacznego 😉