Sernik z pierniczkami

Jak ten czas leci… Dziś ostatnia sobota karnawału i nie mogłam się zdecydować co do wyboru ciasta. Chciałam słodko zakończyć karnawał i upiec coś fajnego. Wybór nie był prosty, ale w końcu padło na sernik z nadziewanymi pierniczkami, zatopionymi w kremowej i delikatnie rumowej masie. Polecam 🙂

Składniki i wykonanie spodu ciasta:

  • 200 g pierników korzennych
  • 2 łyżki masła

Pierniki zmielić na mąkę i dodać do rozpuszczonego masła, wymieszać i wyłożyć na obłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Na czas przygotowania masy serowej schłodzić w lodówce.

Składniki masy twarogowej:

  • 1 kg twarogu mielonego (we wiaderku)
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 250 ml kremówki
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki rumu (lub kilka kropel olejku rumowego)

ponadto:

  • opakowanie nadziewanych pierników w czekoladzie
  • 30 g gorzkiej czekolady

Wykonanie masy twarogowej:

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zmiksować na gładką masę.

Wykonanie ciasta:

Masę serową wyłożyć na przygotowany i schłodzony spód piernikowy. W masę powciskać nadziewane pierniczki. Piec w temp. 150°C przez 50-60 minut. Mój nowy sposób kąpieli wodnej – blacha z ciastem na środkowym poziomie piekarnika, a poniżej blacha z piekarnika wypełniona wrzątkiem. Sernik po upieczeniu powinien być ścięty i sprężysty. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Górę sernika obsypać startą na tarce gorzką czekoladą i udekorować pozostałymi piernikami.

Udanych wypieków i smacznego 🙂