Sernik z morelami

Propozycja na dziś – sernik z morelami pod pierzynką z piany, obsypany płatkami migdałowymi i polany czekoladą…

Kruche ciasto
Składniki:

  • 1,5 szk. mąki
  • 0,5 kostki masła (lub Kasi)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Sposób na wykonanie ciasta kruchego znajdziesz tutaj.

Zagniecione ciasto rozłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, włożyć na 0,5 godz. do lodówki. Po tym czasie wyjąć, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temp. 170°C.

Zobacz Składniki i wykonanie masy serowej.

Na podpieczone kruche ciasto nałożyć masę serową, na nią umyte i przepołowione morele. Z białek, na sztywno ubić pianę z połową szklanki cukru pudru i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 40-45 minut w temp. 170°C.

Upieczony i wystudzony sernik polać rozpuszczoną w mikrofali czekoladą (połamać kilka kostek czekolady z odrobiną śmietanki, podgrzać i wymieszać) w tzw. esy-floresy.

Smacznego 🙂