Propozycja na dziś – sernik z morelami pod pierzynką z piany, obsypany płatkami migdałowymi i polany czekoladą…
Kruche ciasto
Składniki:
- 1,5 szk. mąki
- 0,5 kostki masła (lub Kasi)
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Sposób na wykonanie ciasta kruchego znajdziesz tutaj.
Zagniecione ciasto rozłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, włożyć na 0,5 godz. do lodówki. Po tym czasie wyjąć, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temp. 170°C.
Zobacz Składniki i wykonanie masy serowej.
Na podpieczone kruche ciasto nałożyć masę serową, na nią umyte i przepołowione morele. Z białek, na sztywno ubić pianę z połową szklanki cukru pudru i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 40-45 minut w temp. 170°C.
Upieczony i wystudzony sernik polać rozpuszczoną w mikrofali czekoladą (połamać kilka kostek czekolady z odrobiną śmietanki, podgrzać i wymieszać) w tzw. esy-floresy.
Smacznego 🙂