Sernik z brzoskwiniami, babka gotowana i muffiny z białą czekoladą

Sernik z brzoskwiniami


Ciasto kruche

  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na stole wysypać mąkę, dodać resztę produktów i wszystko posiekać nożem i połączyć, potem zagnieść ciasto, które dzielimy na 1/3 i 2/3. Wkładamy do zamrażarki na godzinę.


Masa twarogowa

  • 1 kg twarogu (daję zmielony w wiaderku)
  • 2-3 całe jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • sok z cytryny
  • puszka brzoskwiń

Sernik w trakcie pracy Sernik w trakcie pracy

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na puch, pod koniec dodać sok z cytryny.

 

Wykonanie ciasta:

2/3 zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blachę (używam dużej prostokątnej), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec 15 minut. Na podpieczony spód nałożyć masę twarogową, a na nią pokrojone w grube plastry brzoskwinie z puszki. Następnie na brzoskwinie pianę z białek ubitą na sztywno z dodatkiem 1 szkl. cukru pudru. Na wierzch zetrzeć pozostałe zmrożone ciasto. Włożyć do piekarnika i piec 45 minut w 180°C.

Lukier:

Pół szklanki cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny z odrobiną wrzącej wody wymieszać na lukier.

Babka gotowana

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 1,75 szkl. mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 kostki masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • starta skórka cytryny
  • kieliszek spirytusu (może być wódka)
  • tabliczka gorzkiej czekolady na polewę (rozpuszczona z odrobiną mleka)

Babka w przygotowaniu Babka w przygotowaniu

Wykonanie:

Tłuszcz roztopić, do wystudzonego dodać cukier i zmiksować, dodając stopniowo żółtka. Miksować do białości. Dodać mąkę i proszek, startą skórkę, sok z cytryny i alkohol. Z białek ubić pianę i całość z mąką delikatnie mieszamy. Ciasto wlać do specjalnej, zamykanej blachy, natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą. Zagotować wodę w dużym garnku i włożyć blachę z ciastem do gotującej się wody. Gotować przez godzinę i 10 minut na małym ogniu (woda musi delikatnie wrzeć). Po wyjęciu i wystudzeniu babkę polać roztopioną czekoladą.

Babka gotowana polana czekoladą ;) Babka gotowana polana czekoladą 😉

Muffiny z białą czekoladą (specjalność mojej córki Patrycji, wg jej przepisu)

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 200 g białej czekolady (posiekana)
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. mleka
  • starta skórka z cytryny
  • 3/4 kostki roztopionego masła
  • paczka płatków migdałowych

Muffinki w przygotowaniu Muffinki w przygotowaniu

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać z dużymi kawałkami białej czekolady. Jajka, mleko i skórkę cytrynową dokładnie roztrzepać. Masło rozpuścić. Połączyć wszystkie składniki, dodać pół paczki płatków migdałowych i wymieszać łyżką (nie za długo bo ciasto będzie „gumowe”). Ciasto nakładać do wyłożonej papilotkami formy do wysokości 3/4 i posypać płatkami migdałów. Piec 20-25 min. w temperaturze 180°C. Po wyjęciu zostawić 5 min w formie, a następnie wyjąć i ostudzić na kratce. Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 20 muffinek. U mnie wyszło 6 sztuk, ponieważ użyłam formy z bardzo dużymi muffinkami.

Gotowe muffinki

Ciasta gotowe na stół świąteczny Ciasta są już gotowe na świąteczny stół. Alleluja! 🙂