Sezon truskawkowy w pełni, więc dzisiejsza propozycja to sernik mocno truskawkowy, puszysty i delikatny jak chmurka. Sernik z twarogu, bez pieczenia, na zimno, a jego przygotowanie jest po prostu ekspresowe 🙂
Składniki na spód ciasteczkowy:
- 200 g herbatników
- 2 pełne łyżki masła
Wykonanie:
Robotem zmielić herbatniki na miał. Roztopić masło i dodać do niego zmielone ciasteczka, wymieszać. Wyłożyć masę na obłożoną papierem do pieczenia tortownicę, docisnąć łyżką. Wstawić do lodówki.
Składniki masy serowej:
- 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego domowego
- starta skórka z cytryny
- sok z połowy cytryny
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- mus truskawkowy (zmiksowane truskawki z cukrem)
- 8 łyżeczek żelatyny (rozpuścić w 1/4 szkl. przegotowanej gorącej wody)
Wykonanie:
Zmiksować twaróg z cukrem, cukrem waniliowym, startą skórką i sokiem z cytryny. Małymi porcjami dolewać kremówkę, zmiksować na puch. Dodać mus truskawkowy i na końcu rozpuszczoną żelatynę. Masę serową wyłożyć na uprzednio przygotowany spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki dla dobrego schłodzenia, najlepiej na noc. Górę ciasta można polać musem truskawkowym zagotowanym z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną musu lub obłożyć połówkami truskawek.