Sernik królewski (szarpaniec)

Dzisiaj piekę ciasto do niedzielnej kawy, będzie to sernik królewski, gdzieniegdzie nazywany szarpańcem.

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 1 k. Kasi
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, włożyć do woreczków i na 1 godz. zamrozić.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (można dać 4 serki waniliowe)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 szk. cukru
  • 3 żółtka
  • 0,5 k masła
  • 5 ubitych białek

Wykonanie masy serowej:

Wszystko zmiksować na jednolitą masę, na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Jedną część ciasta zetrzeć na tarce, na jarzynowych oczkach, podpiec 15 min w temp. 180°C, nałożyć masę serową i zetrzeć drugą część ciasta. Piec 40 min w temp. 180°C

Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, polać polewą czekoladową.

Smacznego 🙂

Na koniec kilka gałązek forsycji ściętych z ogrodu:

Kwitnące gałązki forsycji :)

Kwitnące gałązki forsycji

Życzę miłego i słonecznego sobotniego popołudnia 🙂