Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy wykonany na bazie biszkoptu (przepis na biszkopt z 6 jaj). Tego ciasta nie robiłam chyba z 10 lat i tak jakoś przypomniało mi się, bo jest bardzo dobre (mniam), no i co ważne w dzisiejszym zabieganym świecie – szybkie w wykonaniu. Poza biszkoptem, nie wymaga pieczenia 🙂

 

Składniki:

  • 1 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 kg twarogu zmielonego (dałam z wiaderka)

Ponadto:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 śnieżki (bita śmietana)
  • 1 szkl. mleka lub śmietanki (dałam 30%)

Wykonanie:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody. Zimną i lekko tężejącą galaretkę dodać do ubijanej śnieżki z mlekiem lub śmietaną.

Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zmielony twaróg, zmiksować na gładką masę. Do masy serowej powoli dodawać zmiksowaną śnieżkę z galaretką, wszystko połączyć miksując.

Biszkopt przeciąć wzdłuż, na dolną część biszkoptu nałożyć masę serową, a na masę położyć drugą część biszkoptu i lekko docisnąć. Wierzch biszkoptu polać gęściejszym lukrem z cukru pudru, wymieszanym z sokiem z połowy cytryny i odrobiną przegotowanej, gorącej wody.

Ciasto włożyć najlepiej na noc do lodówki, aby dobrze stężało.

Udanych wypieków i smacznego! 🙂