Sernik cappuccino

Właśnie delektujemy się sernikiem cappuccino. Sernik pachnący kawą z delikatną nutą alkoholu – likieru kawowego i Amaretto. Sernik wyborny – godny polecenia.

 

Składniki:

  • 2 paczki herbatników Petit Beurre
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki likieru Amaretto

 

Wykonanie:

Herbatniki posiekać robotem na mąkę. Masło roztopić, dodać do niego czekoladę rozpuszczoną w mikrofali, dodać zmielone herbatniki i wszystko wymieszać do połączenia składników. Przełożyć masę na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej włożyć do lodówki.

Składniki masy serowej:

  • 1 kg twarogu mielonego we wiaderku
  • 200g twarogu niemielonego
  • 5 jajek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać 1/3 szklanką wrzątku (wystudzić)
  • 2 łyżki likieru kawowego

 

Wykonanie masy serowej:

Sery zmiksować z cukrem i mąką, aż masa będzie gładka. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dolać śmietanę, likier kawowy i wystudzoną kawę (pozostawić 2 łyżki kawy do polewy). Zmiksować tylko do połączenia składników (niedługo, aby nie napowietrzać masy).

Składniki na polewę:

  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki likieru kawowego (kajmakowy)
  • 3 łyżki Irish Cream
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 2 łyżki kawy (pozostałej z przyrządzenia masy serowej)

Wykonanie polewy:

Wszystkie składniki włożyć do naczynia i dobrze wymieszać.

Masę serową wyłożyć na schłodzony w lodówce spód herbatnikowy, włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec 60-70 minut. Następnie ciasto wyjąć, polać przygotowaną polewą, ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut w tej samej temperaturze (150°C).

Dla dobrego schłodzenia upieczony i wystudzony sernik wstawić do lodówki.

Udanych wypieków 🙂