Sałatka szwedzka z ogórków

Polecam przyrządzenie łatwej i szybkiej sałatki szwedzkiej na zimę. Dobrze jest mieć ją pod ręką, w rezerwie – gdy nie mamy nic innego do obiadu 🙂

Przepis:

  • 5 kg ogórków
  • 1 kg cebuli

Zalewa:

  • 2 szk cukru
  • 1 szk octu
  • 4 łyżki soli
  • ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę i koper

Wykonanie:

Ogórki umyć i poszatkować na tarce w plastry, dodać cebulę obraną i pokrojoną w półplastry. Ogórki zalać zalewą wymieszaną na zimno. Przykryć ściereczką i zostawić na 1 dobę, mieszając od czasu do czasu.

Po tym czasie przełożyć ogórki do umytych słoików, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i koper i zalać pozostałą zalewą. Pasteryzować 10 minut od zagotowania. Wystudzone słoiki z sałatką przenieść na półkę do spiżarni.

Smacznego 🙂