Przysmaki z truskawek na zim臋

Truskawkowy zawr贸t g艂owy 馃檪 Najwy偶sza pora przygotowa膰 przetwory na zim臋 z pysznych truskawek. Trafi艂am na truskawki tak pi臋kne, 偶e mia艂am problem z oddzieleniem ich na du偶e i ma艂e, lepsze i gorsze – wszystkie by艂y jak malowane. To ju偶 ostatni dzwonek, kto si臋 oci膮ga艂 i jeszcze nie przygotowa艂 zapas贸w z truskawek na zim臋 znajdzie tu wszystkie przepisy w „pigu艂ce” 馃檪 Zapraszam!

Najwi臋ksze truskawki trafi艂y do woreczk贸w do mro偶onek, aby w zamra偶arce pole偶e膰 do zimy. Nie ma jak zimow膮 por膮 ugotowa膰 pyszny kompocik, taki jak ze 艣wie偶ych truskaweczek, pachn膮cy latem… Pycha 馃槈

Cz臋艣膰 truskawek po oczyszczeniu z szypu艂ek i umyciu trafi艂o do garnka.
B臋dzie z nich sok i pyszny d偶emik.

D偶em truskawkowy:

Na 1 kg truskawek 1 kg cukru. Oczyszczone z szypu艂ek i umyte truskawki zasypa膰 cukrem w garnku i najlepiej pozostawi膰 je tak na noc. Nast臋pnego dnia zagotowa膰 i zla膰 cz臋艣膰 soku (o ile nie zleje si臋 cz臋艣ci soku, nale偶y d艂ugo odparowywa膰 d偶em, aby mia艂 g臋st膮 konsystencj臋). Przez kolejne 3-4 dni gotowa膰 d偶em na ma艂ym ogniu, mieszaj膮c od czasu do czasu. Je偶eli d偶em ju偶 dobrze odparowa艂, mo偶na gor膮cy na艂o偶y膰 do umytych i wyparzonych w piekarniku s艂oik贸w. Zakr臋ci膰 wieczka, przykry膰 tzw. pierzynk膮 (kocyk lub r臋cznik) i pozostawi膰 do ca艂kowitego wystudzenia (s艂oiki wci膮gn膮 wieczka).

Sok truskawkowy:

Do zlanego soku dosypa膰 jeszcze cukru (wed艂ug uznania), zagotowa膰 i gor膮cy nala膰 do s艂oik贸w lub buteleczek, zakr臋ci膰 i pod pierzynk臋.

W zimie z ochot膮 b臋dzie si臋 si臋ga艂o do spi偶arni po dary lata 馃檪

 

Mus truskawkowy:

Cz臋艣膰 truskawek trafi艂o do blendera. Z dodatkiem cukru zosta艂y zmiksowane na pyszny mus, kt贸ry powlewany do pojemnik贸w po lodach, trafi do zamra偶arki. W zimie b臋dzie niezast膮piony do przyrz膮dzania jogurt贸w, a tak偶e smacznym dodatkiem do budyniu czy lod贸w – pycha 馃槈

Polecam i zach臋cam do przyrz膮dzenia w艂asnego jogurtu truskawkowego. Wystarczy chwilka na jego przygotowanie, a jest prawdziwie owocowy i przepyszny.

Truskawkowy jogurt lub koktajl:

  • 1 szkl. musu truskawkowego (zobacz wy偶ej jak go przygotowa膰)
  • 400 ml jogurtu naturalnego

Blenderem zmiksowa膰 mus z jogurtem. Sch艂odzi膰 w lod贸wce. Gotowe 馃槈

Do koktajlu nale偶y u偶y膰 ma艣lank臋 lub zsiad艂e mleko. Nale偶y go przygotowa膰 w ten sam spos贸b, co jogurt.

Kilka os贸b pyta艂o si臋, jak przygotowa膰 kompot w s艂oikach na zim臋. Od lat nie robi臋 kompot贸w z truskawek w s艂oikach, poniewa偶 zamra偶am je i kiedy przyjdzie ochota, po prostu go gotuj臋 i smakuje jak ze 艣wie偶ych owoc贸w.

Kompot truskawkowy w s艂oiki na zim臋:

Truskawki oczy艣ci膰, kilkukrotnie wyp艂uka膰, pozostawi膰 na sicie do ods膮czenia z wody. W garnku ugotowa膰 syrop, na 1l wody 250 g cukru. Truskawki na艂o偶y膰 do umytych s艂oik贸w i zala膰 ugotowanym syropem (nie ma znaczenia temperatura syropu, mo偶e by膰 gor膮cy), zakr臋ci膰 wieczka i s艂oiki zapasteryzowa膰. Gotowa膰 15 minut od zagotowania wody w garnku, pami臋taj膮c aby pod s艂oiki pod艂o偶y膰 艣ciereczk臋, aby nie pop臋ka艂y.

O ile zaprawiony kompot jest za s艂odki, mo偶na go zawsze rozcie艅czy膰, dolewaj膮c do niego np. wrz膮tku. Tym samym ocieplimy zimny kompot, a w zimie na pewno si臋 to sprawdzi.

Przy okazji przetwarzania truskawek ugotowa艂am z nich przepyszny kompot. Wystudzony, a potem sch艂odzony w lod贸wce w sam raz ugasi pragnienie w upa艂y, jakie ostatnio nam doskwieraj膮 馃槈

Mi艂ego zaprawiania 馃檪