Dzisiejszy post zawiera echo minionych Świąt 🙂 Miły, świąteczny czas nieubłagalnie szybko płynie, chciałoby się go zatrzymać… choć na chwilę 🙂 Wśród sernika królewskiego i makowca japońskiego na moim świątecznym stole gościł piernik mocno czekoladowy, z orzechami i intensywnym posmakiem pomarańczy. Nie zabrakło także piernikowych gwiazdeczek.
Składniki:
- 1 szkl. cukru
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- starta skórka z pomarańczy
- 100 g gorzkiej czekolady
- garść orzechów włoskich
Ponadto na polewę:
- gorzka czekolada
Wykonanie:
W rondelku roztopić masło, dodać cukier i kakao, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Do wystudzonej masy dodać rozkłócone jajka, mąkę, sodę, mleko sok i startą skórkę z pomarańczy, zmiksować. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i garść posiekanych orzechów, delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować!). Ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45 minut w temp. 180°C.
Upieczony i wystudzony piernik polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, posypać migdałami lub orzechami.
Piernikowe gwiazdeczki
Miłego dnia!