Piernik mocno czekoladowy z pomarańczą

Dzisiejszy post zawiera echo minionych Świąt 🙂 Miły, świąteczny czas nieubłagalnie szybko płynie, chciałoby się go zatrzymać… choć na chwilę 🙂 Wśród sernika królewskiego i makowca japońskiego na moim świątecznym stole gościł piernik mocno czekoladowy, z orzechami i intensywnym posmakiem pomarańczy. Nie zabrakło także piernikowych gwiazdeczek.

Składniki:

  • 1 szkl. cukru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść orzechów włoskich

Ponadto na polewę:

  • gorzka czekolada

Wykonanie:

W rondelku roztopić masło, dodać cukier i kakao, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Do wystudzonej masy dodać rozkłócone jajka, mąkę, sodę, mleko sok i startą skórkę z pomarańczy, zmiksować. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i garść posiekanych orzechów, delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować!). Ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45 minut w temp. 180°C.

Upieczony i wystudzony piernik polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, posypać migdałami lub orzechami.

 Piernikowe gwiazdeczki

Miłego dnia!