Pierniczki Lebkuchen

Pierniczki Lebkuchen to tradycyjne, niemieckie pierniczki, są mięciutkie, pachnące i delikatnie oblane cytrynowym lukrem.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szkl. drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • starta skórka z cytryny

Wykonanie:

Mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy do piernika wymieszać w misce. W garnku roztopić masło z miodem, zdjąć z ognia i lekko wystudzić (mieszanka ma być ciepła). Masło z miodem wlać do suchych składników i wymieszać mikserem do połączenia się wszystkich składników. Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia (około 15-20 minut).

Po tym czasie z ciasta formować w dłoniach (lekko zwilżonych wodą) kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w większych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia). Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć palcami.

Piec w temp. 170°C przez 15 minut. Pierniczki muszą być miękkie po wyjęciu z piekarnika. Wyłożyć na kratkę do wystudzenia, następnie polukrować.

 

Składniki na lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • kilka łyżek przegotowanej, gorącej wody
  • sok z połowy cytryny

Do cukru wlać 4-5 łyżek wody, mieszając i rozcierając cukier, dodać odrobinę soku z cytryny. Lukier musi być lekko gęsty, nie lejący (bo spłynie z pierniczków). Maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Z podanej porcji wychodzi 30 sztuk. Podwoiłam ilość składników, przez co otrzymałam podwójną porcję pierniczków 🙂

Pierniczki są wspaniałe 🙂 Udanych wypieków 🙂