Pieczemy rogaliki

Wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet życzę zawsze wiosny w sercu! A na deser, do popołudniowej kawy słodkości: rogaliki drożdżowe nadziewane nutellą lub marmoladą. Nadziewam je zawsze pół na pół – dla każdego coś dobrego 🙂 Rogaliki rozpływają się w ustach… Upiecz je też! Zapraszam po przepis…

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 1 kg mąki
  • 2 k. Kasi
  • 2 łyżki cukru
  • 5-6 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 400 g śmietany 18%

ponadto:

  • marmolada lub Nutella do nadziania rogalików
  • cukier puder do polukrowania, sok z cytryny

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Z drożdży, śmietany, łyżki mąki i cukru rozrobić rozczyn i odstawić go w ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły”.

Przesiać mąkę, dodać do niej żółtka, sól, cukier, tłuszcz i rozrobione drożdże. Zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Wykonanie rogalików:

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na osiem części. Każdą część rozwałkować na kształt okręgu (mniej więcej), podsypując delikatnie mąką. Podzielić krąg na osiem części. Na zewnętrznej (szerszej) części nałożyć marmoladę lub nutellę, według upodobań. Zwinąć rogalik w rulonik, tak aby końcówka znalazła się pod jego spodem i delikatnie skręcić rożki, nadając kształt rogalikowi. Ułożyć rogaliki na blachę z piekarnika, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temp. 175°C. W ten sposób wyrobić całe ciasto i upiec kolejne rogaliki.

Polukrować przestudzone rogaliki lukrem wymieszanym z odrobiną soku z cytryny.

Z powyższej porcji ciasta wychodzą 64 średniej wielkości rogaliki.

Upieczone (nielukrowane) rogaliki można śmiało zamrozić i w razie ochoty wyjąć je, pozostawiając dłuższą chwilę, aby się rozmroziły, następnie polukrować. Będą jak świeżo upieczone!

Miłego niedzielnego popołudnia 🙂