Ocet jabłkowy, jak go sporządzić?

Ocet jabłkowy jest nie tylko dodatkiem smakowym, ale także naturalnym lekiem. Można go przyrządzić w domu :) Wspaniały do sałatek i surówek, ale może także posłużyć nam za tonik do twarzy :)

Do wykonania tegorocznego octu jabłkowego zużyłam Jabłka ze złotej jabłoni

Octu spirytusowego staram się używać jak najmniej w mojej kuchni. Za to korzystam ze swojego zeszłorocznego octu jabłkowego. Przyprawione nim potrawy są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Posiada zbawienny wpływ na nasze zdrowie i wspomaga  w odchudzaniu (zainteresowanych odsyłam do wygooglowania sobie wiadomości na ten temat).

Jak go sporządzić? Nic trudnego…

Jabłka w skórce (zużywamy całe jabłka, najlepsze takie od babci lub cioci z ogrodu, mogą być spady – nie należy ich myć, o ile nie są brudne, przetrzeć papierowym ręcznikiem), pokroić na cząstki wraz z gniazdami nasiennymi i pestkami.

Pokrojone jabłka wrzucić do gara kamionkowego lub dużego słoja. Zalać posłodzoną, przegotowaną i wystudzoną wodą:

  • na 1l wody – 4 łyżki cukru

Naczynie przykryć gazą lub płótnem. Aby jabłka sfermentowały, postawić w ciepłym miejscu na około 4 tygodnie. Od czasu do czasu płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy przestanie się burzyć, przelać go do butelek, przecedzając go przez gazę. Szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.

Zachęcam więc do jego sporządzenia :)

Zeszłoroczny, klarowny ocet jabłkowy.

A tak wygląda ocet po 10 dniach od nastawienia.

Pozdrawiam czytelników 😉