Ocet jabłkowy jest nie tylko dodatkiem smakowym, ale także naturalnym lekiem. Można go przyrządzić w domu 🙂 Wspaniały do sałatek i surówek, ale może także posłużyć nam za tonik do twarzy 🙂
Do wykonania tegorocznego octu jabłkowego zużyłam Jabłka ze złotej jabłoni
Octu spirytusowego staram się używać w mojej kuchni jak najmniej. Za to korzystam z zeszłorocznego octu jabłkowego. Przyprawione nim potrawy są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Posiada zbawienny wpływ na nasze zdrowie i wspomaga w odnowie naszego organizmu.
Jak go sporządzić? Nic trudnego…
Jabłka w skórce, zużywamy całe, o ile nie mamy swoich jabłoni, to najlepsze będą takie od rodziny lub znajomych z ogrodu, jak najbardziej mogą być spady. Nie powinno się myć jabłek, bo posiadają korzystną florę bakteryjną, o ile są bardzo brudne, należy przetrzeć je papierowym ręcznikiem. Pokroić owoce na cząstki wraz z gniazdami nasiennymi i pestkami.
Pokrojone jabłka wrzucić do kamionkowego gara lub dużego słoja. Zalać posłodzoną, przegotowaną i wystudzoną wodą:
- na 1l wody – 4 łyżki cukru
Naczynie przykryć gazą lub płótnem. Jabłka, aby sfermentowały postawić w ciepłym miejscu na około 4 tygodnie. Od czasu do czasu płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy przestanie się burzyć, przecedzić go przez gazę i przelać do butelek. Szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.
Zachęcam do jego sporządzenia 🙂
Zeszłoroczny, klarowny ocet jabłkowy.
A tak wygląda ocet po 10 dniach od nastawienia.
Pozdrawiam czytelników 😉