Nutella ze śliwek…

Dziś mam ciekawą propozycję nie do odrzucenia – nutellę ze śliwek węgierek. Zachęcam do spróbowania przyrządzenia dżemiku. Posłuży do pieczywa, nadzienia naleśników, ciast i muffinek, itp…

Składniki:

  • 2,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek
  • 1 kg cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 10 dkg kakao

 

Wykonanie:

Śliwki umyć i wypestkować, następnie zmielić w maszynce do mięsa. Wlać do garnka i smażyć 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy dżem będzie miał gęściejszą konsystencję, wsypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy i kakao, dokładnie wymieszać i jeszcze pogotować.

Gorącą nutellę nakładać do umytych i wyparzonych w piekarniku słoików. Zakręcić nakrętki i włożyć „pod kołderkę”, do całkowitego wystudzenia i wciągnięcia wieczek. Wystudzone słoiki z nutellą odstawić na półkę do spiżarni lub piwnicy.

Oczywiście na spróbowanie można zrobić nutellę z połowy porcji.

Smacznego 🙂