New York Cheesecake

Dzisiaj, na dobry początek nowego tygodnia wakacji, polecam przepyszny sernik nowojorski. Sernik, do którego upieczenia od dawna się przymierzałam. Mile byłam zaskoczona jego łatwym przygotowaniem. Przepis lekko zmodyfikowałam poprzez dodanie nuty owocowej – wiśniowej frużeliny. Był to strzał w „10”. Po prostu niebo w gębie 😀 Koniecznie musicie spróbować, na pewno nie pożałujecie 🙂

Na początku należy przygotować tortownicę – wewnątrz wyłożyć ją papierem do pieczenia, a na zewnątrz obłożyć ją dwukrotnie, na krzyż folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Składniki na spód ciasta:

  • 1 opakowanie ciasteczek Oreo (lub zamiennik)
  • 50 g masła
  • łyżka bułki tartej

Wykonanie masy ciasteczkowej:

Ciasta wrzucić do miski robota i nożem posiekać na mąkę. Masło roztopić na małym ogniu, dodać do niego rozkruszone ciasteczka i wymieszać do połączenia się składników. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy i posypać bułką tartą (wchłania nadmiar tłuszczu).

Składniki frużeliny wiśniowej:

Wykonanie frużeliny wiśniowej:

Do mąki ziemniaczanej dodać 2-3 łyżki soku z wiśni i dobrze wymieszać. W garnku doprowadzić do wrzenia wiśnie z sokiem. Dodać wymieszaną mąkę z sokiem i zagotować. Odstawić do wystudzenia.

Składniki masy serowej:

  • 1 kg mielonego twarogu we wiaderku
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 4 jajka
  • 2 szkl. cukru
  • 1 szkl. śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier waniliowy (dałam domowy)
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie masy serowej:

Do miski miksera lub robota wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, kostkę zwykłego twarogu i zmiksować do połączenia składników. Dodać twaróg z wiaderka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz aromat waniliowy. Zmiksować do połączenia się wszystkich składników, lecz niezbyt długo (aby zbytnio nie napowietrzyć ciasta).

Wykonanie ciasta:

Na wyłożoną na spodzie tortownicy masę ciasteczkową wyłożyć masę serową. Na wierzchu ciasta łyżką nałożyć porcje frużeliny wiśniowej. Tortownicę wstawić do piekarnika, na blachę z piekarnika, napełnioną wrzącą wodą. Tortownica powinna być zanurzona na 1-1.5 cm we wrzątku. Piec 60-70 minut w temp. 150°C. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty. Wyjąć i wystudzić, następnie wstawić do lodówki, dla dobrego schłodzenia sernika, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków i smacznego 😀