Nalewka malinowa

Nalewka z malin, kt贸ra na pewno rozgrzeje w mro藕ne, zimowe wieczory 馃檪
Dla smaku i „zdrowotno艣ci” 馃槢

Likiery i nalewki by艂y niegdy艣 w ka偶dej domowej apteczce. U偶ywane w rozs膮dnych ilo艣ciach lecz膮 cia艂o i dusz臋 馃檪 Warto zatem skorzysta膰 z do艣wiadcze艅 przodk贸w i zrobi膰 w艂asn膮 naleweczk臋. Pe艂en owoc贸w i zi贸艂 koniec lata i pocz膮tek jesieni jest na to najlepszym momentem. Wi臋c zach臋cam do nastawienia nalewki (u mnie kolejna, po wi艣niowej i nektarynkowej).

Sk艂adniki na nalewk臋:

  • 0,5 kg malin
  • 0,25 kg cukru
  • 0,5 l w贸dki
  • 100 ml spirytusu

Wykonanie:

Maliny przebra膰, delikatnie przep艂uka膰 i ods膮czy膰 z wody na sicie. Wsypa膰 do du偶ego s艂oja i zasypa膰 cukrem. Odstawi膰 na 3 doby w ciep艂e miejsce, w tym czasie kilkakrotnie na dzie艅 potrz膮sn膮膰 zawarto艣ci膮 s艂oja, do ca艂kowitego rozpuszczenia cukru (przez ten czas maliny puszcz膮 sw贸j sok).

Nast臋pnie zala膰 maliny w soku w贸dk膮 i spirytusem, odstawi膰 w ciemne miejsce na co najmniej miesi膮c. Potem nalew przefiltrowa膰 przez gaz臋 lub g臋ste sito i ponownie odstawi膰 na co najmniej kilka miesi臋cy (im d艂u偶ej nalewka stoi, tym bardziej nabiera wyrazisto艣ci i szlachetno艣ci). Maliny trzymam ca艂y czas w odrobinie nalewki, mo偶na je u偶y膰 do dekoracji tort贸w i deser贸w.

Na zdr贸wko 馃槢