Na grzyby… :)

Ciii…, cicho sza, s艂yszycie? To grzyby rosn膮 馃槈 Wi臋c chod藕my je zbiera膰.
Wy do lasu, a ja do ogrodu 馃槢

Lubicie grzyby, ma艣laczki?

Wydaje si臋, 偶e rosn膮 w oczach 馃槈

U mnie w艂a艣nie nimi wysypa艂o. Wysz艂am do ogrodu i jak偶e by艂am mile zaskoczona, taki urodzaj 馃檪 Mam wi臋c nie daleko, wystarczy wyj艣膰 z domu. przej艣膰 si臋 po ogrodzie i wr贸ci膰 z koszyczkiem pe艂nym grzybk贸w. To, 偶e rosn膮 ma艣laczki, to zas艂uga sosen, kt贸rymi obsadzili艣my dzia艂k臋 i od kilku lat nie chodzimy ju偶 do lasu, tylko do ogrodu na grzybobranie 馃槢

Ten widok cieszy moje oczy, a co dopiero mojego m臋偶a, on odda ka偶d膮 porcj臋 mi臋sa, za porcj臋 usma偶onych grzybk贸w 馃槢 Niekt贸re s膮 tak malutkie, 偶e nie wida膰 ich w trawie i trzeba uwa偶a膰, aby ich nie rozdepta膰! Ten wysyp, to zas艂uga ostatnich opad贸w deszczu 馃檪

M膮偶 je zbiera艂 i przy okazji liczy艂 i naliczy艂 ich 82 sztuki 馃檪 To na dobry pocz膮tek ogrodowego grzybobrania 馃檪

Cz臋艣膰 ma艣laczk贸w trafi艂o zaraz na patelni臋 z mase艂kiem i cebulk膮 馃檪

Drug膮 cz臋艣膰 zamkn臋艂am w woreczku i wrzuci艂am do zamra偶arki, mo偶e b臋d膮 wykorzystane na 艣wi臋ta, do pierog贸w 馃檪

Nast臋pnego dnia m膮偶 zacz膮艂 koszenie trawy, wi臋c wybra艂am si臋 zebra膰 ma艣laczki, aby ich nie rozdepta艂, a ka偶dy ma艣laczek jest na wag臋 z艂ota, hihi.聽 Ma艣laczki by艂y takie male艅kie, bo jednodniowe, no c贸偶 trzeba by艂o je zebra膰 馃檪
I zgadnijcie, ile ich by艂o?

124 sztuki!

Postanowi艂am w艂o偶y膰 te male艅stwa do s艂oiczk贸w i zim膮 b臋d膮 prawdziwym rarytasem na stole 馃槢

Ma艣laczki w occie jab艂kowo-winnym

Marynata do grzybk贸w:

  • 2 szk. wody
  • 3/4 szk. octu winno-jab艂kowego
  • 2 艂y偶eczki cukru
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 2-3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilkana艣cie ziaren pieprzu czarnego

Ponadto:

  • cebula
  • gorczyca

Wykonanie:

Grzybki oczy艣ci膰, zdj膮膰 sk贸rk臋 z kapelusza, delikatnie op艂uka膰, ods膮czy膰 z wody. Wrzuci膰 do posolonego wrz膮tku i gotowa膰 10 minut. a聽 nast臋pnie przecedzi膰.

Ugotowane grzybki powk艂ada膰 do s艂oiczk贸w, dosypa膰 po odrobinie gorczycy.

Z podanych sk艂adnik贸w zagotowa膰 marynat臋, dodaj膮c do niej pokrojon膮 w pi贸rka cebul臋. Gor膮c膮 zalew膮 zala膰 przygotowane grzybki w s艂oiczkach, dodaj膮c z zalewy do ka偶dego s艂oika: ziele, li艣膰, ziarna pieprzu i cebul臋. Zakr臋ci膰 nakr臋tki i „pod ko艂derk臋”, wystudzone wynie艣膰 do spi偶arni na p贸艂k臋.

Mniam 馃槈