Mus z pigwowca

Wspaniały mus z owoców pigwowca to prawdziwa bomba witaminowa. Świetnie sprawdzi się do zimowej herbatki. Po prostu samo zdrowie 🙂

W ubiegłym roku otrzymałam od znajomej słoiczek wspaniałej pigwówki. To z niego wykorzystałam pomysłową dekorację słoiczka. Pigwówka często mylona jest z pigwą. Rzec by można, że i ja dalej powielam ten błąd… 🙂 Dekoracja przypadła mi do gustu i najzwyczajniej wzięła górę.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwowca
  • 1 kg cukru

Wykonanie:

Owoce pigwowca umyć i wysuszyć. Pokroić na cząstki, usunąć pestki (zachować je!). Pokrojone owoce zmielić, dodać cukier i dobrze wymieszać. Mus nałożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.

Owocami pigwowca uraczyła mnie sąsiadka. Z kilograma wyszła spora ilość słoiczków wspaniałego witaminowego musu (na zdjęciu powyżej). Owoce są małe i dość twarde, ale za to posiadają sporą dawkę witaminy C i sporą ilość pestek. Postanowiłam je zagospodarować, więc zalałam alkoholem i mam nadzieję, że wyjdzie mi pyszna pestkówka (nalewka).

Owoce pigwowca można jeszcze gdzieniegdzie spotkać na krzaczkach lub na targu, więc kto ma możliwości niech korzysta. Na zdrowie 🙂