Makowiec japoński to pyszne ciasto z delikatnym posmakiem migdałowym, nadziane rodzynkami i jabłkowymi wiórkami (przez co jest bardzo wilgotne), polane czekoladową polewą. Pychotka 😀 Kto lubi makowce, będzie usatysfakcjonowany 😉
Składniki:
- 0,5 kg maku
- 9 jaj
- 1 k. Kasi (tłuszcz)
- 2 szkl. cukru
- 9 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g rodzynek
- 600 g jabłek
- olejek migdałowy
- ponadto gorzka czekolada na polewę
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i postawić na mały ogień (mieszając od czasu do czasu) tak długo, aż mak wchłonie całą wodę i napęcznieje. Odcedzić go przez gęste sito. Wystudzony mak dwukrotnie zmielić przez maszynkę do mielenia.
Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach, a rodzynki sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
Żółtka ubić z cukrem i miękką „Kasią”, dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i wszystko dobrze zmiksować. Miksując, dodawać do masy małymi partiami zmielony mak. Następnie dodać utarte jabłka i rodzynki, wszystko wymieszać łyżką (nie miksować). Na końcu dodać ubite na sztywno białka z jajek i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut w temp. 175°C.
Polewa czekoladowa:
Tabliczkę czekolady połamać na kosteczki, wrzucić do garnuszka, dodać łyżeczkę masła i odrobinę śmietanki, delikatnie podgrzewać na małym ogniu lub na parze, cały czas mieszając do połączenia wszystkich składników.
Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową. Gotowe.