Kruchy placek z rabarbarem i różową bezą

Sezon na rabarbar w pełni, więc zapraszam na delikatny, kruchy placek z rabarbarem i różową bezą. Szukałam nowego ciasta z rabarbarem wśród przepisów i natknęłam się na ten przepis z kartki wydartej ze starej prasy kobiecej 🙂

Polecam również zeszłoroczny przepis na Szybkie ciasto z rabarbarem.

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 k Kasi
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 1/4 szkl. cukru
  • pół torebki kisielu wiśniowego

Ponadto:

  • 80 dag rabarbaru
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

Rabarbar pokroić na 2 cm długości kawałki, kilkakrotnie wypłukać i pozostawić na sicie do odcieknięcia.

Wszystkie składniki na kruche ciasto posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na 1/3 i 2/3, owinąć folią i włożyć na godzinę do zamrażarki.

Większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach, bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec starte na wiórki ciasto przez 15 minut w temp. 170°C. Na podpieczone ciasto nałożyć odsączony rabarbar i posypać cukrem waniliowym. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, dodając do ubijanej piany małymi porcjami cukier, a na końcu kisiel. Ubijać tak długo, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Bezę rozsmarować na rabarbarze i posypać pozostałą częścią startego ciasta. Placek piec 40 minut w temp. 170°C.

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Udanych wypieków i smacznego! 🙂

Cudownie pachnące konwalie 😉