Kruche ciasteczka maślane

W karnawale warto upiec coś niesztampowego i uraczyć domowników słodkościami. Dzisiejsza propozycja to kruche ciasteczka maślane, cudownie pachnące cytrusową nutą. Zaręczam, że znikną w mig! 🙂

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z cytryny
  • otarta skórka z połowy pomarańczy

Wykonanie:

Żółtka rozkruszyć i utrzeć z masłem na krem. Dodać cukier puder i otarte skórki, utrzeć ponownie. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka ulubionymi foremkami. Ciasteczka układać na blasze z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 170°C. Upieczone ciasteczka powinny być delikatnie zrumienione, ale nie przypieczone.

Udanych wypieków i smacznego 🙂