Jak zrobić śledzie w miodzie na Śledzika?

„Śledzik” tuż, tuż. Zachęcam Was do przygotowania śledzików w miodzie, coś a’la salsa, z delikatnym miodowym posmakiem. Przepis otrzymałam od mojej czytelniczki – dzięki Elu! Śledzie były wyśmienite i zniknęły w mig 😀

Składniki:

  • 4 płaty matiasów
  • 3 duże cebule
  • 4-5 łyżek oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1-2 łyżki octu (dałam jabłkowy)

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (moczyłam 5 godzin). Następnie pokroić je na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, następnie zeszklić ją na oleju na patelni. Dodać miód, przecier pomidorowy i ocet.

Pokrojone śledzie zalać wystudzoną zalewą i wstawić do lodówki. Najlepsze są na drugi dzień, jak się „przegryzą” 😉

Zachęcam do przygotowania tych pysznych śledzi 😉 Podałam je na „śledzikowej” imprezce i gościom bardzo smakowały. Może i Wam zasmakują 🙂

 

Smacznego 😉