Jak zrobić pizzę?

Przepis na pizzę
Ciasto:

  • 50-60 dag mąki
  • 2,5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szkl. letniej wody
  • 1/8 szkl. oliwy (olej)


Sos pomidorowy:

  • 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy (oleju)
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia (może być rozmaryn, zioła prowansalskie…)

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i dodać pokruszone drożdże, dolać wody i wyrobić ciasto. Na końcu dodać oliwy. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godz. do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Ciasto rozłożyć na całą powierzchnię blachy. Przykryć ściereczką i dać chwilę na podrośnięcie. Następnie posmarować sosem pomidorowym, narzucić utarty ser i podsmażone pieczarki, doprawione solą i pieprzem (może być każda dowolna koncepcja, to co lubicie). Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekamy 10 min. Wyciągamy i posypujemy resztą utartego sera i zapiekamy dalsze 5 min.

Smacznego! 🙂