Jak zrobić pączki z lukrem?

Zjedliście już pączka? Może zamiast kupnych, macie ochotę na upieczenie domowych pysznych pączków? Zapraszam po przepis… 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 7 żółtek
  • 1/3 kostki masła (z 200 g)
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • cukier waniliowy (dałam domowy)
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka spirytusu
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • ponadto marmolada (dałam różaną i wieloowocową)
  • cukier puder na lukier

Wykonanie:

Do drożdży dodać po 2 łyżeczki cukru i mąki, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły”. Żółtka z cukrem ubić na parze na puch. Dodać je do przesianej mąki, dodać drożdże, szczyptę soli, roztopione masło i zagnieść na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

Na blat natłuszczony resztką roztopionego masła wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Szklanką wycinać kółka i odkładać na blachę posypaną mąką, na 30-45 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po tym czasie kłaść pączki na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron, tak długo, aby po wkłuciu wykałaczki ciasto nie kleiło się do niej.

Usmażone pączki wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Do szprycy z długą końcówką nałożyć marmoladę i nadziewać po kolei pączki. Na koniec je polukrować.

Z podanej porcji ciasta wychodzi 25 pączków, więc jest czym się zajadać 😀

Smacznego pączka! 😀