Zjedliście już pączka? Może zamiast kupnych, macie ochotę na upieczenie domowych pysznych pączków? Zapraszam po przepis… 🙂
Składniki:
- 0,5 kg mąki tortowej
- 7 żółtek
- 1/3 kostki masła (z 200 g)
- 1/3 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- cukier waniliowy (dałam domowy)
- 50 g drożdży
- 1 łyżka spirytusu
- starta skórka z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- ponadto marmolada (dałam różaną i wieloowocową)
- cukier puder na lukier
Wykonanie:
Do drożdży dodać po 2 łyżeczki cukru i mąki, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły”. Żółtka z cukrem ubić na parze na puch. Dodać je do przesianej mąki, dodać drożdże, szczyptę soli, roztopione masło i zagnieść na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Na blat natłuszczony resztką roztopionego masła wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Szklanką wycinać kółka i odkładać na blachę posypaną mąką, na 30-45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie kłaść pączki na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron, tak długo, aby po wkłuciu wykałaczki ciasto nie kleiło się do niej.
Usmażone pączki wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Do szprycy z długą końcówką nałożyć marmoladę i nadziewać po kolei pączki. Na koniec je polukrować.
Z podanej porcji ciasta wychodzi 25 pączków, więc jest czym się zajadać 😀
Smacznego pączka! 😀