Jak zrobić pączki parzone?

Jak karnawał, to i karnawałowe słodkości. Moja propozycja na dziś, to pączki parzone, czyli pączki z dziurką, polane cytrynowym lukrem 😀 Mało pracochłonne, smaczne i co ważne – zawsze się udają!

Składniki:

  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 125 g tłuszczu (dałam Kasię)
  • 4 jajka
  • 1 szkl. wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

W garnku zagotować szklankę wody z tłuszczem i szczyptą soli. Do wrzątku wsypać mąkę i  energicznie mieszać, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijać jajka, jedno po drugim i zmiksować na gładką masę. Nałożyć ciasto do szprycy cukierniczej i na pocięty w kwadraty i natłuszczony olejem papier do pieczenia wyciskać okręgi. W ten sposób przygotować porcje, aby smażenie ciastek przebiegało sprawnie.

 

W szerokim garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść pączki papierem do góry i delikatnie go zdjąć. Smażyć z obu stron na rumiano, operując przy tym długimi wykałaczkami. Usmażone pączki wykładać na papierowy ręcznik, dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.

 

Lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek wrzącej wody

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzątkiem, na średnio lejący lukier. Dekorować nim wystudzone pączki.

Najlepsze są świeżo usmażone!

Smacznego 😀