Jak zrobić lukier królewski?

Dziś przedstawię jak zrobić lukier królewski, który jest prosty w wykonaniu i bardzo okazale prezentuje się na słodkościach.

Składniki na lukier:

  • białko z 1 jajka średniej wielkości
  • 1 szkl. przesianego cukru pudru

Wykonanie lukru:

Jajko umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem na 2-3 minuty. Do miski robota wbić białko jajka i dodać szklankę przesianego cukru pudru. Nastawić mikser lub robot na najniższe obroty i miksować przez 10-15 minut na delikatną półpłynną masę. Gotowy dobrze przygotowany lukier nie powinien mieć grudek.

Lukier musi mieć gęstą konsystencję, bo inaczej spłynie po dekorowanych słodkościach. Natomiast gdy będzie za gęsty, należy dodać kilka kropel wody lub soku z cytryny.

Gęstość lukru będzie uzależniona od ilości białka (zawsze wybieram średniej wielkości jajko). Jeżeli białko będzie z dużego jajka, należy dodać 0,5-1 szkl. cukru pudru więcej.

Lukru królewskiego użyłam do dekoracji babek dyniowych z cynamonem i pomarańczą oraz pierniczków.

Miłego dekorowania wypieków 😉