Jak zrobić kotleciki z jajek?

Alternatywą bezmięsnego obiadu są dziś u mnie kotleciki z jajek. Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem smaczne i pożywne danie 🙂

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • kubek bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz
  • garść natki pietruszki i szczypiorku
  • dodatkowo bułka tarta do panierowania

Wykonanie:

Ugotowane i obrane jajka pokroić w kostkę. Kubek z bułką tartą zalać zimną wodą, tak aby napęczniała. Do pokrojonych jajek dodać namoczoną bułkę tartą, przyprawy, natkę pietruszki, szczypiorek, wbić jajko i wymieszać. Formować podłużne kotleciki i panierować w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z surówką lub mizerią i ziemniakami posypanymi koperkiem. Kotleciki jajeczne znikają w mig 🙂

Życzę smacznego 🙂