Alternatywą bezmięsnego obiadu są dziś u mnie kotleciki z jajek. Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem smaczne i pożywne danie 🙂
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- kubek bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz
- garść natki pietruszki i szczypiorku
- dodatkowo bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Ugotowane i obrane jajka pokroić w kostkę. Kubek z bułką tartą zalać zimną wodą, tak aby napęczniała. Do pokrojonych jajek dodać namoczoną bułkę tartą, przyprawy, natkę pietruszki, szczypiorek, wbić jajko i wymieszać. Formować podłużne kotleciki i panierować w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z surówką lub mizerią i ziemniakami posypanymi koperkiem. Kotleciki jajeczne znikają w mig 🙂
Życzę smacznego 🙂