Jak zrobić faworki?

Karnawał trwa. Jest to okres pieczenia słodkości, m.in. faworków. Tak więc dziś smażę kruche faworki. Co ważne, robi się je ekspresowo i równie ekspresowo znikają 😀

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. śmietany (dałam 18%)
  • 3 jajka
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu
  • ponadto: 1 litr oleju i cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką. Radełkiem (lub nożem) pociąć ciasto na paski, pasek na kawałki i każdy kawałek naciąć przez środek, przez który należy przewinąć jeden koniec ciasta. Kłaść faworki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano, posługując się patyczkami do szaszłyków (bardzo zręcznie to wychodzi). Odłożyć usmażone faworki na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i gotowe.

Tylko się zajadać 😀

Udanych wypieków i smacznego! 😀