Jak zrobić donaty?

Propozycja na karnawałowe słodkości to serowe donaty (lub oponki, jak kto woli).   Jak na karnawał przystało, ma być słodko, tłusto, no i oczywiście wesoło 🙂 Polecam 🙂

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 500 g półtłustego sera
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy (dałam domowy)
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu lub octu (dałam ocet jabłkowy)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć, posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wycinać kółka, a w ich środku kieliszkiem wyciąć dziurki. Aby usprawnić sobie smażenie, należy przygotować wszystkie donaty (wyciąć) i ułożyć na papierze do pieczenia. W szerokim garnku rozgrzać olej i kłaść donaty. Smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone kłaść na papierowym ręczniku do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Z podanej ilości składników wyszło mi 50 sztuk oponek + 50 kuleczek.

Udanych wypieków 😀