Jak zrobić dobrą szarlotkę?

Przy sobocie pieczemy szarlotkę 😉

Ciasto kruche:

  • 3 szk. mąki
  • 1 kostka masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na stole wysypać mąkę, dodać resztę produktów i wszystko posiekać nożem, połączyć i zagnieść ciasto, które podzielić na 1/3 i 2/3. Włożyć na godzinę do zamrażarki.

 

Składniki:

  • mus jabłkowy (ze słoika o poj. 1l, lub starte na tarce jabłka – mam masę musu jabłkowego zrobionego jesienią w słoikach, tak więc wchodzę tylko do spiżarni i biorę z półki 😉 )
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szkl. rodzynek (sparzyć je)

Wykonanie ciasta:
2/3 zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (używam dużej prostokątnej blachy), podpiec 15 minut. Na zapieczone ciasto nałożyć przygotowany mus jabłkowy. Z białek ubić pianę z 1 szk cukru pudru. Nałożyć pianę na mus jabłkowy i na górę zetrzeć resztę ciasta. Piec 45 min w temp. 180°C.

Upieczone ciasto polukrować.

 

Smacznego 😉