Jak zrobić chruściki drożdżowe?

Zapraszam na drożdżowe chruściki, które robię raz lub dwa razy do roku, w karnawale. Są mięciutkie i takie, jak lubię – grubaski 😀

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • ponadto: olej do smażenia i cukier puder do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w śmietanie z odrobiną cukru i mąki. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść i rozwałkować ciasto. Radełkiem pociąć w paski, następnie na kawałki i naciąć przez środek, przez który przełożyć jeden koniec chruścika. Przygotować (wykroić) wszystkie chruściki i pozostawić je na chwilę do wyrośnięcia.

Smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Przy smażeniu chruścików najlepiej operować dwiema długimi wykałaczkami, wychodzi to bardzo sprawnie. Chruściki układać na papierowym ręczniku, do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego 😀