Delikatne i puszyste bułeczki nadziewane farszem z wypestkowanych wiśni. Kto nie robił, niech się skusi! 🙂 Aby upiec bułeczki nie potrzeba posiadać szczególnych zdolności kulinarnych. Ręczę, że sukces murowany 😉
Zobacz Składniki i sposób wykonania ciasta drożdżowego.
Wiśnie w żelu:
- 0,5 kg wiśni wypestkowanych (dałam 2 słoiki zeszłorocznych wiśni – zobacz Jak wykonać wiśnie w soku własnym)
- 3-5 łyżek cukru (nie dawałam, bo wiśnie były zasypane cukrem)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie wiśni w żelu:
Wiśnie umyć i wypestkować, wsypać do garnka, dodać cukier, zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem, który utworzył się podczas drylowania i wlać do gotujących się wiśni. Energicznie mieszać do połączenia się składników, zagotować i odstawić do wystudzenia.
Wykonanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto wyrobić na blacie, podzielić na małe kawałeczki i uformować je na okrągłe placuszki. Na środek każdego nałożyć łyżkę wiśni w żelu, zakleić tak, aby złączenie bułeczki było pod spodem i uformować podłużną bułeczkę. Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia. W ten sposób wyrobić całe ciasto, formując wszystkie bułeczki. Następnie przełożyć je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i dla ładnego zrumienienia posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 15-20 minut (w zależności jak piekarnik grzeje).
Upieczone i lekko wystudzone bułeczki polukrować. Z podanej porcji ciasta drożdżowego wyszło 20 sztuk całkiem sporych bułeczek 😉
Teraz wystarczy już tylko się zajadać, bo najlepsze są jeszcze cieplutkie 😀 Smacznego!