Pieczemy świąteczne pierniczki

Czas na pieczenie świątecznych pierniczków korzennych. Pierniki są z ciasta dojrzewającego, ale takiego ekspresowego dojrzewania, bo 2-3 dniowego. Oczywiście zachęcam do rodzinnego pieczenia pierniczków – frajda dla całej rodziny, dzieci będą zachwycone z możliwości wałowania, wykrawania i dekorowania. Relaks murowany 😉

Przepisem na pierniczki z ciasta dojrzewającego podzieliła się moja znajoma p. Marzenka. Pierwszy raz zrobiłam to ciasto i przyznam, że jest proste w wykonaniu, a pierniczki z niego wyszły znakomite.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 40 dag masła
  • 6 jajek
  • 2 szkl. cukru
  • 1/2 kg miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 przyprawy do piernika
  • 2 kopiaste łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie ciasta piernikowego:

Miód, masło i cukier rozpuścić w garnku, na małym ogniu. Dodać kakao i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodać: jajka, mąkę i sodę oczyszczoną – rozpuszczoną w odrobinie wody. Ciasto dokładnie zmiksować na gładką masę. Tak przygotowane ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (włożyłam do lodówki) na 2-3 dni (nie zaszkodzi jak ciasto poleży jeden lub dwa dni dłużej – nie zawsze pasuje nam czasowo).

Ciasto po 3-dniowym czasie dojrzewania.

Wykonanie pierniczków:

Do ciasta należy dosypać mąki i dobrze je wyrobić (wygnieść), mąki należy dodać tyle, ile ciasto przyjmie (u mnie około szklanki). Odcinać ciasto po kawałku i na podłożonym papierze do pieczenia, posypanym mąką rozwałkować ciasto na grubość 3 milimetrów.

Na tak przygotowanym podłożu, wykrawać foremkami pierniczki. Należy pozostawić odstępy między pierniczkami, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia rośnie i pierniczki wówczas nachodzą na siebie i sklejają się (u mnie pierwsza blacha właśnie tak wyszła). Następnie należy zdjąć zapas ciasta wokół wykrojonych pierniczków i papier z pierniczkami przenieść (zsunąć) na blachę z piekarnika. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 minut w temp. 170°C. Przyznam się, że skróciłam czas pieczenia do 8 minut (mój piekarnik widocznie mocno grzeje i jedna partia lekko się przypiekła). Więc zalecam obserwację pieczenia pierników. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.

Do ciasta, które pozostało po wykrojeniu pierniczków dołożyć kolejny kawałek ciasta i chwilę wyrobić razem, do połączenia. Na papierze do pieczenia lekko podsypać mąką, rozwałkować ciasto, wykroić pierniczki, zdjąć nadmiar ciasta, zsunąć papier z wykrojonymi pierniczkami na blachę i upiec w piekarniku. W ten sposób kawałek po kawałku, wyrobić całe ciasto. Ciasto jest bardzo plastyczne i świetnie się z niego robi.

Pierwsza upieczona blacha z pierniczkami – widać jak pierniczki nachodzą na siebie, następne już były odpowiednio wykrojone.

Z podanej wyżej ilości ciasta wyszła pokaźna góra pysznych pierniczków. Pierniczki nawet bez lukru są przepyszne i trochę ich zniknęło w niewyjaśnionych okolicznościach, hihi.

Cała procedura przygotowania i pieczenia pierniczków z całej ilości ciasta zajęła mi 2 godziny, więc można przygotować ciasto z połowy podanej ilości składników lub podzielić ciasto na porcje i upiec pierniczki partiami, w odpowiednim dla siebie czasie.

Dziękuję Marzence za super przepis na pierniczki 🙂

 

Pierniczki trafią teraz do puszek i będą tam czekały na odpowiedni moment, na ich lukrowanie, ale o tym będzie w nowym poście.

Pozdrawiam wszystkich gorąco 😉