Jak upiec jagodzianki?

Jagodowo mi, jagodowo 😛 Nadszedł czas na upieczenie puszystych, drożdżowych jagodzianek.

 

Ciasto drożdżowe, jego przepis i wykonanie znajdziesz TUTAJ.

Farsz jagodowy:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wymieszać wszystkie składniki farszu jagodowego

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyłam na blat, wysmarowany rozpuszczonym masłem. Z ciasta zrolowałam wałek, który pocięłam na porcje.

 

Z każdej porcji ciasta zrobiłam placuszek, na każdy nałożyłam po łyżce farszu  jagodowego i zlepiłam go. Uformowałam jagodzianki i ułożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby zlepiona część jagodzianki znajdowała się pod spodem.

Jagodzianki posmarowałam roztrzepanym jajkiem i odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 20 minut w temp. 170°C.

Lukier: do 0,5 szk. cukru pudru dodałam odrobinę gotowanej wody, dobrze wymieszałam. Lukier musi mieć gęstą konsystencję, bo za rzadki spłynie z jagodzianki.

Upieczone i wystudzone jagodzianki polukrowałam.

Z ciasta wyszło mi 16 sztuk sporych jagodzianek.

Smacznego 😛