Jak upiec jagodzianki?

Jagodowo mi, jagodowo 馃槢 Nadszed艂 czas na upieczenie puszystych, dro偶d偶owych jagodzianek.

 

Ciasto dro偶d偶owe, jego przepis i wykonanie znajdziesz TUTAJ.

Farsz jagodowy:

  • 300 g jag贸d
  • 3 艂y偶ki cukru
  • 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej

Wymiesza膰 wszystkie sk艂adniki farszu jagodowego

Wyro艣ni臋te ciasto dro偶d偶owe wy艂o偶y艂am na blat, wysmarowany rozpuszczonym mas艂em. Z ciasta zrolowa艂am wa艂ek, kt贸ry poci臋艂am na porcje.

 

Z ka偶dej porcji ciasta zrobi艂am placuszek, na ka偶dy na艂o偶y艂am po 艂y偶ce farszu聽 jagodowego i zlepi艂am go. Uformowa艂am jagodzianki i u艂o偶y艂am na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia, tak aby zlepiona cz臋艣膰 jagodzianki znajdowa艂a si臋 pod spodem.

Jagodzianki posmarowa艂am roztrzepanym jajkiem i odstawi艂am na 15 minut do wyro艣ni臋cia. Po tym czasie w艂o偶y艂am do nagrzanego piekarnika i piek艂am 20 minut w temp. 170掳C.

Lukier: do 0,5 szk. cukru pudru doda艂am odrobin臋 gotowanej wody, dobrze wymiesza艂am. Lukier musi mie膰 g臋st膮 konsystencj臋, bo za rzadki sp艂ynie z jagodzianki.

Upieczone i wystudzone jagodzianki polukrowa艂am.

Z ciasta wysz艂o mi 16 sztuk sporych jagodzianek.

Smacznego 馃槢