Jak upiec dobry biszkopt?

DSC04561 Biszkopt to najprostsze ciasto do wykonania. Jednak niektórzy mają z nim problem, boją się go piec i wolą kupić gotowy. Nic bardziej błędnego. Zachęcam do upieczenia biszkoptu razem ze mną 😉

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Białka z cukrem ubić na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodawać żółtka rozmącone z 6 łyżkami wody, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać (nie miksować) łyżką. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeżeli pieczemy biszkopt na tort – wlewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub w zastępstwie kaszą manną). Pieczemy 20-25 minut w temp. 170°C (do suchego patyczka).

W następnym poście napiszę jakie ciasto zrobiłam na upieczonym biszkopcie 🙂